BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Thursday, May 28, 2009

Bola di Kaki, Bukan di Hati!

Assalamualaikum wbt.
Shbt2 yg dikasihi ALLAH sekalian. Semoga sentiasa dalam payungan rahmatNYA .:)

First of all, Congrats to Barca for winning the UEFA Champions League.Then, to all Man Utd fanz, Jgn lah terasa frust sgt. Adat pertandingan, kalu sorang menang, sorang lg kenela kalah. Hehe:)Malam final tu, ana n beberapa org member bersama dgn ratusan lagi org arab berkumpul di "stadium suuk sayyarat". Mmg terasa la bahangnye. Walaupon malam tu agak sejuk. Terasa macam kat ROME plak.

Tp tula, bola bukan matlamat kita, ia sekadar satu kaedah utk kita menghiburkan diri, n salah satu bentuk riadah. X lebih dari tu. And kita mesti ingat, berhibur xde salah nye selagi kita jaga batasan syarak.

BOLA DI KAKI,BUKAN DI HATI.
Teringat sya kata2 shbt sy mase kami main futsal sama2 kat Stadium blakang ARMA. Lebih kurang camnie bunyinye:-

Jika kita lihat dalam satu pemainan bola sepak striker yg biasa akan sentiasa mengejar bola. Namun, striker yg biasa tu x mungkin memegang nya kerana ia merupakan 1 kesalahan.tetapi striker yg memiliki kemahiran yg tinggi serta selalu berusaha meningkatkat kemahiran mengawal bola, dia pasti akan dapat mengawal serta menguasainya bola tersebut dengan baik seterusnya membolehkan dia menyumbat gol.
Jika kita nisbahkan permainan bola sepak itu sebagai kehidupan, bola sebagai dunia, striker sebagai diri kita (manusia) , dapat kita lihat bahawa manusia biasa akan sentiasa mengejar dunia tp dia xkan puas dengan nya kerana mmg fitrah dunia lagi kita kejar lagi tnggi lah rasa tamak kita kepadanya. Jadi kita akan sentiasa mengejarnya. Tapi bagi seorg manusia yg cemerlang imannya serta sentiasa berusaha utk memperbaiki kelemahan iman yg ada pada dirinya, walau dia x dapat menggengam dunia sekalipun, dia masih mampu mengawalnya dan dan menjadikan dunia ini sebagai satu wasilah (jalan) utuk dia mencapai kebahagiaan diakhirat yg menjadi matlamat (goal) bg dirinya.

Selain tu jgk, kiter boleh sbenarnye nak menggunakan bola sepak/futsal sbg jalan sampingan utk rapatkan ukhwah. Main jgn Ganas2 macam Ronaldo malam final tu.Huhu. RElaks n cool jer.

Maser Main futsal bersama2 kawan2 Malaysia,kemboja, acheh dan Indonesia. Mmg BEST!

Hmm.... Tu saje lah Untuk coretan kali nie.Yang HAK itu datangnya dari ALLAH, Jgnlah kita termasuk dalam kalangan org yaang ragu2.

Wassalam^_^

0 comments: